Båtliv for nybegynnere – Viktige Ting å huske på

Det er mange ting å huske på om du skal ha din første sesong i båt. Her har vi samlet sammen noen viktige og lure tips til deg, slik at du får en fin sesong.

Det første du må huske på er at det er påbudt med vest, uansett hvor raskt eller sakte båten din fyker av sted – så lenge båten er under åtte meter. Vest redder liv, og husk at uansett hva slags båt du har bør du ha en vest til alle som er om bord. Det neste du må tenke på er promillegrensen. Den er akkurat nå på 0,8, men det er sterke krefter i sving for å få denne senket til 0,2. Mange mener nemlig at raske, tunge båter og alkohol ikke helt hører sammen. Dersom du skulle overlate føringen av båten til noen andre mens du tar deg en dram eller to, bør du sørge for at denne har båtførerprøven om det kreves for å føre din båt. Om ikke, kan du risikere å miste din. Og da blir det slutt på båthyggen for resten av sommeren.

Båtførersertifikatet

Dersom du har en fritidsbåt som er lengre enn åtte meter eller har mer enn 25 hestekrefter, må alle som skal kjøre den ha båtførerbeviset. Dersom du er født før 1. januar 1980 trenger du ikke dette førerbeviset. Du kan lese til prøven selv eller velge å gå på et av de mange kursene som arrangeres, men selve prøven må avlegges på godkjent teststed. Er båten du er innehaver av over 15 meter, kan kjøre fortere enn 10 knop eller har en motor med mer enn 10 hestekrefter, kan ikke noen yngre enn 16 år føre båten.

De røde og grønne stakene i vannet er flytende sjømerker og de forteller deg blant annet hvilken vei du kan kjøre, og om det lurer noen farer under vann. Ha alltid med deg kart og sjekk alltid hva bøyene betyr akkurat der du er. Bøyene med piler peker deg i den retningen det er trygt for deg å seile, så slipper du å være redd for å gå på grunn.

Vikeplikt også til sjøs

Det er ikke bare på landeveien at det er vikepliktsregler. Disse finnes også til sjøs. Du viker for båter som kommer fra styrbord. Du må også vike for alle yrkesbåter, og alle båter med seil har forkjørsrett uansett. Har du motorbåt finner du antagelig denne siste vikepliktsregelen veldig irriterende, men slik er det bare.

Om bord på en båt sier man jo ikke høyre eller venstre, man sier, som du sikkert vet, styrbord og babord. En enkel huskeregel er at både styrbord og høyre har en y i seg.

Når du passerer andre er det viktig at du passer på hvor høye bølger du lager, slik at du ikke skaper store problemer og eventuelt farlige situasjoner for de som har mindre båter enn deg. Det gjelder også når du passerer nærmere land der du ofte finner barn i gummibåter, folk i kano etc. Vis hensyn hele veien!

En annen viktig huskeregel er at det ikke er lov å tømme septik nærmere land enn 300 meter. Noen kommuner har til og med innført et totalforbud mot utslipp. Problemet er bare at det ikke er helt enkelt å finne ut av hvilke kommuner dette gjelder i, så pass opp og ikke hiv dritten din hvor som helst.