Hva er viktig ved kjøp av seilskøyte?

Det første du må gjøre er å bestemme deg for hva du skal bruke båten til. Skal du seile jorda rundt eller skal du bare hygge deg i nære kystområder mellom svabergene? Hvor stor vil du at båten skal være? Det er også mange spørsmål av mer teknisk art, som vil gjøre seg gjeldende når du ser etter en seilskøyte. Her er noen eksempler på hva du bør ha i bakhodet:

  • Er båten laget av riktige materialer?
  • Er båtens skrog tilstrekkelig avstivet?
  • Er dekket tett?
  • Må du skifte ut seilene?
  • Hvordan har vedlikeholdet fra forrige eier vært?

Når det kommer til alder så er det gjerne slik at dersom båten er tradisjonelt bygget så vil dette ha svært lite å si. Her handler det om kvaliteten i detaljene, materialvalg, de tekniske installasjoner og hvilken kunnskap han som bygde båten hadde om faget sitt. Bare ikke glem at teknisk verdi og markedsverdi for en båt er to forskjellige ting. Den tekniske verdien henger sammen med at alt som kan kjøpes til båten er dyrere og av høyere kvalitet enn før. Markedsverdien henger sammen med at det stadig blir flere båter til salgs.

Restaurering av seilskøyte

Ønsker du en tradisjonell seilskøyte, kan løsningen være å finne en du kan restaurere selv. Ved å restaurere en båt forvalter du en viktig kulturarv, i tillegg legger det en egen dimensjon til opplevelsen ved å seile rundt i en båt som du har jobbet med selv, kanskje det til og med er mange som kjenner den igjen og kan fortelle historier om båten og tidligere eiere. Restaurerer du en bevaringsverdig båt er det mulig å få økonomisk støtte fra det offentlige. Her kommer noen tips om du har lyst til å finne en seilskøyte du kan restaurere selv:

  • Skaff deg oversikt over tilstanden til båten du ønsker å restaurere
  • Dersom du selv ikke er noen ekspert, så be om hjelp fra fagfolk
  • Lag en oversikt over hva du må reparere og hva du må bygge om
  • Beregn hvor mye tid det hele vil ta og sett opp et budsjett
  • Finn ut så mye du kan om hvordan båten har sett ut før

Ny seilskøyte

Dersom du vil bygge en ny og tradisjonell båt, kan du kopiere en velkonstruert båt som en av de store mesterne har laget. Hos Norsk Maritimt Museum har de tegninger av alle mulige båttyper og i tillegg har de mange bøker som kan være til hjelp. Husk at noen av tegningene egner seg for nedskalering og andre for oppskalering, så ikke endre størrelsen uten å sjekke at resultatet faktisk blir bra. Hent hjelp fra dyktige fagfolk dersom du ikke er helt sikker på hva du gjør. Det er dumt å bruke mye tid og penger på noe som ikke vil fungere på vannet. Vær derfor nøye med å gjøre det riktig fra starten av.

 

Båtlivet er deilig, og spesielt her i Norge hvor vi har så mye vakker kyst å hygge oss med. Det å drive med båt har sin egen sjarm og du vil treffe mange likesinnede båtelskere, som ikke kan tenke seg noe annet enn et liv på vannet. Husk bare at båt er mer enn bare moro, det er også en del jobb, men om du virkelig har sansen for det er antagelig jobben mer enn verdt hyggen du får med på kjøpet.