Hva skjer om lynet slår ned i båten?

Visste du at over 100 000 lyn treffer bakken i Norge hvert eneste år? Det er ganske mange lyn! Å bli truffet av lynet om du sitter i bilen er normalt ikke så farlig. Bilen leder nemlig strømmen slik at den ikke kan komme seg inn i bilen, Er du ute i båten din blir historien for det meste litt annerledes.

Sjekk værmeldingen

Før du bestemmer deg for en båttur kan det være lurt å sjekke værmeldingen. Selv om det er pent akkurat der du er, er det ikke sikkert det er meldt like fint vær hele dagen eller dit du har tenkt deg med båten. Derfor bør du sjekke været og enten velge en rute med pent vær, om det er mulig, og, selvsagt, la være å reise ut dersom det er meldt mye lyn og torden.

Åpne båter er farligst. Lynet finner alltid veien til det høyeste punktet, og i en åpen robåt for eksempel vil det være deg. Båter med mast er også ekstra utsatt, rett og slett fordi de er høye og fordi masten leder strøm. Dermed må du aldri finne på å holde deg fast i masten under et uvær med lyn.

Husk at lyn byr på ekstreme krefter. Slår det ned i båten din kan det dermed lage hull. Det finnes båter som har en innebygd vaier som er strømledende, og da vil du unngå at lynets krefter ødelegger båten din. Andre båter bruker lynavledere, men da er risikoen at lynet velger deg som nedslagspunkt i stedet for.

Lynet kan skade elektronikken om bord

Det er mye som kan skje om lynet skulle slå ned i båten din mens du er ute på tur, blant annet kan det elektriske utstyret du har om bord kortslutte. Dermed kan det være lurt å velge utstyr som ikke er koblet direkte med båten. Da har du fremdeles mulighet til å skaffe hjelp, om det trengs. Videre kan plast smelte, boltene kan løsne og i verste fall kan det oppstå brann i båten.

Forholdsregler

Er uhellet ute og du har kommet ut for et skikkelig drittvær med mye lyn og torden, så bør du først og fremst komme deg til land. Dersom dette ikke er mulig, så gå inn i kabinen om du har en. Legg deg ned og sørg for at du ikke er i kontakt med metall. Det kan også være lurt å ha en kabin av metall, det fungerer på samme måte som bilen og gir deg beskyttelse mot lynet. Er du på fisketur, bør du avslutte fisket og legge fiskestangen ned i båten. Gjør du ikke det vil den fungere fint som et punkt for lynet å slå ned i.

Litt lynende informasjon

Lynet har en fart på mer enn 200 000 km i timen og en temperatur som kan komme opp i 30 000 grader. Dette gjør lynet mye varmere enn solens overflate, faktisk så varmt at sand kan bli til glass. Det beveger seg med 330 meter per sekund. Huskeregelen er dermed at dersom det er tre sekunder mellom lyn og tordenbrak er lynet en hel kilometer unna deg.